ÇEMBER MAKINESI NEDIR?

Çember makinesi; üretimden çıkan ürünlerin palet üzerinde, kutu içerisinde veya kendi içinde gruplandırma yapılması amacıyla çember (şerit, bağlama ipi vb. ) dediğimiz materyal yardımıyla sabitlenmesi için kullanılan makinelerdir.
Çember makineleri; kendi arasında çeşitli gruplara ayrılmaktadır.
El tipi makineler; Manuel çemberleme makineleri, akülü ve havalı çemberleme makineleri olmak üzere gruplandırılabilir.
Masa tipi makineler; yarı otomatik makine, yarı otomatik çerçeveli makine, tam otomatik çerçeveli makine ve tam otomatik hat üzeri ve hat sonunda kullanılan çemberleme makineleridir.
Genel itibariyle çemberleme makineleri; ürünlerin sabitlenmesi ve bir arada tutulması için kullanılırlar. Gıda, inşaat, otomotiv, ilaç, makine ve kimya gibi bir çok sektörde kullanılmaktadır.
Paketleme Sürecinde Çember Makinesi Kullanımının Önemi Nedir?
Çember makineleri paketleme sürecinin hızlanması ve çemberlenen ürünlerin çok daha güvenli bir şekilde sevk edilmesi noktasında büyük önem taşımaktadır. Çember makinesinin kullanılmadığı durumlarda ürünlerin devrilmesi, dağılması, kırılması ve deforme olma ihtimali çok fazladır.
Çemberleme makinesi ürünlerinizin güvenliğini sağlar…
Manuel, Yarı Otomatik ve Otomatik Çember Makineleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Manuel Makineler:Genellikle bir operatör yardımıyla kullanılırlar. Neredeyse bütün işi operatör yapmaktadır. Bu makinelerde toka kullanılarak çemberleme yapılmaktadır. Germe ve kesme işlemi manuel olarak yapılmaktadır. Manuel çember makinelerinde süreç daha uzundur , belli bir standart yoktur ve maliyetler daha fazladır.
Yarı Otomatik Makineler:Bu makinelerde yine operatör yardımı gerekmektedir. Bu sınıfa el tipi akülü ve havalı çemberleme makineleri ve masa tipi çerçeveli makineler girmektedir. Bu makineler sürecin hızlanması ve belli bir standardın oluşması noktasında önem taşımaktadır.
Otomatik Çember Makineleri:personel yardımı olmadan ürünlerin paketlenmesi ve sabitlenmesi maksadıyla kullanılan makinelerdir. Tel olarak kullanılabildiği gibi hat içinde de hat sonunda da kullanılabilirler. Çok daha hızlı çemberleme yapabilme özellikleri vardır. Genellikle üretim kapasitesi yüksek olan işletmelerde kullanılırlar.
Farklı Çemberleme Yöntemleri Hangi Sektörler İçin Uygundur?
Paketleme ve sabitleme sistemlerinde farklı çemberleme yöntemleri kullanılmaktadır. Ürünlerin palet üzerine sabitlenmesinde manuel , akülü ve havalı makinelerin yanında tam otomatik sistemlerde kullanılmaktadır. Genelde tam otomatik sistemler kapasitenin yüksek ve çok yüksek olduğu sektörlerde kullanılır. Polyester, plastik ve çelik çember kullanılarak çemberleme yapılabilmektedir. Çelik çember genellikle demir çelik sektöründe kullanılmaktadır. Manuel , akülü ve havalı makineler kullanılmaktadır. Oluklu mukavva sektöründe ve kutulu ürünlerin çemberlemesinde yarı otomatik ve otomatik sistemler kullanılmaktadır.
Paketleme Sürecinde Verimliliği Artırmanın Yolları Nelerdir?
Paketleme çoğu işletmede önemsiz gibi görünse de aslında işletmeler hakkında bizlere bilgiler verebilir. Paketleme de verimliliği artırmak makineleşmek ile başlamaktadır. Paketleme sürecinin sorunsuz olarak çalışması için makineleşme çok önemlidir.
Makineleşmek ; sürecin hızlanması , standardın oluşması ve maliyetlerin düşmesi noktasında olmazsa olmazlardandır. Paketleme sürecinde personel etkinliğini minimum seviyeye indirmek personelden kaynaklı çıkabilecek sorunların da minimum seviyeye inmesi denmektir. En önemli konulardan birisi de personel maliyetleridir. Paketleme makinelerine yapılan yatırımlar kendini çok kısa sürelerde amorti ettirmektedir.
Lojistik ve Depolamada Çember Makinelerinin Önemi Nedir?
Üretimden çıkan ürünlerin paletlenmesinde kullanılan çember makineleri paletlerin sevkiyat esnasında devrilmeden , yamulmadan ve dağılmadan varış noktasına ulaşmasını sağlayacaktır. Hemen hemen her gün devrilmiş ve dağılmış palet görüntüleri ve şikayetleri ile karşılaşmaktayız.
Bu sorunlar sadece sevkiyat esnasında değil depolama sürecinde ve paletlerin bir yerden başka bir yere taşınması sırasında da karşımıza çıkmaktadır.
Çemberleme makineleri kullanılarak yapılan sabitlemeler sorunsuz sevkiyat ve depolama imkanı sağlamaktadır.
Gıda Sektöründe Çemberleme Makinelerinin Kullanımı Hijyen Avantajları Nedir?
Çember makinesi kullanılarak yapılan paketlemelerde paletlerin ve kutuların açılması ve ürün bütünlüğüne müdahale edilmesi nerdeyse imkansızdır. Bu durum kendini hemen belli edecektir. Dolayısıyla açılmamış paketler hijyen noktasında güvenilir durumda olacaklardır.
Mobilya ve Beyaz Eşya Nakliyatında Çemberleme Teknikleri Nelerdir?
Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de çemberleme önemlidir. Sabitlenmeyen ürünler devrilebilir , kırılabilir veya çizilebilir. Mobilyalar tek tek ve grup halinde çemberleneceği gibi demonte olarak da çemberlenebilir. El tipi akülü veya havalı çember makinesi kullanımı uygundur. Manuel tokalı sistemler tavsiye edilmez. Kullanılan toka mobilyaları deforme edebilir.
Beyaz eşya sektöründe genellikle otomatik hat tipi makineler kullanılmaktadır. El değmeden ve personel kullanılmadan çemberleme yapılmaktadır. Yandan kaynaklı olan makineler bu sektör için en uygun makinelerdir. İstenildiği kadar çember atılabilmektedir. Ürünlerin taşınması sırasında da kolaylık sağlamaktadır.
Sanayi ve Üretim Hatlarında Çember Makinelerinin Rolü Nedir?
Personele olan bağımlılığın ortadan kalkması , verimliliğin artması ve sürekliliğin sağlanması gibi avantajlar sağlamaktadır. Uygun makineler ile yapılan çemberleme de istenilen sağlamlık ve ürünlerin korunması sağlanmış olacaktır.
Üretim hattı içinde kullanılan makineler işin durmaması sürekliliğin sağlanması noktasında çok önemlidir. Paketleme de personele bağlı oluşabilecek hatalar ve maliyetler ortadan kalkmış olacaktır.
Çemberleme Makineleri İçin Doğru Çember Nasıl Yapılır?
Çember makinelerinde kullanılan çemberlerin seçimi çemberlenecek ürünün özelliğine göre belirlenmektedir. Ürünlerin materyali ve ağırlığı temel unsurdur. Ağır, köşeli ve keskin kenarlı ürünlerde kalın ve mukavemetli çemberler kullanılır. Demir çelik sektöründe ise genellikle çelik çemberler kullanılır. Çelik çemberlerde ürünlerin özelliklerine göre çemberin ebatları ve kalınlıkları belirlenmektedir.
Kutuların çemberlemesinde ise plastik çember kullanılması uygundur. Plastik çemberler çok fazla mukavemet gerektirmez.
Çember Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çemberleme makineleri iş sağlığı ve güvenliği noktasında neredeyse problemsizdir. Tavsiye edilen kullanım şekli ise ; kullanım esnasında gözlük ve eldiven kullanılmasıdır. Makinelerin uzun ömürlü olması için bakımlarının yapılması ve fiziki etkilere maruz bırakılmaması gerekmektedir. Günlük bakımları yapılırsa uzun ömürlü kullanım sağlayacaktır.
Çemberleme Makinelerinin Bakımı ve Ömrünü Uzatmanın Yolları Nelerdir?
Çemberleme makinelerinde bakım çok önemlidir. Otomatik makineler de günlük standart bakımların haricinde 6 aylık veya 12 aylık bakım yapılması tavsiye edilmektedir. Bu bakımlar arıza yaşanmadan önce müdahale etme şansı tanıyacaktır. İş kaybı ve zaman kaybı ve en önemlisi de maddi kayıp önlenmiş olacaktır.
El tipi makineler de kapsamlı ağır bir bakım gerekmemektedir. Günlük temizliğin yapılması ve kullanıma dikkat edilmesi makinenin ömrünü uzatacaktır. Yapılan bakımlar daha verimli kullanım sağlayacaktır…