Depolama, lojistik ve taşıma endüstrilerinde şarjlı çember makinası ile palet streç makinası, sektöre büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca birbiriyle entegre olarak çalışan geniş kapsamlı sistemler olan bu endüstriler aslında modern ticaretin omurgası olarak tanımlanır. Ürünlerin tedarik boyunca depolanması, taşınması ve varış noktalarına güvenle ulaştırılması için bazı makinalar kullanılmaktadır. Bu noktada palet streç ve şarjlı çember makinası sayesinde taşınacak ya da depolanacak ürünlerin güvenliği sağlanır. Ürünleri dış faktörlere karşı koruyan bu makinaların ayrıca yüksek gerilimle paletleri sararak yine tam koruma sağladığı bilinmelidir.
Şarjlı çember makinası, manuel çemberleme sürecini kolaylaştıran önemli bir cihazdır. Taşınabilir olan bu makinalar genelde pille çalışır. Koli ve paket başta olmak üzere pek çok paketin sabitlenmesinde tercih edilir. Streç makinası ise yine bu sektördeki ürünlerin streçlenmesini sağlar. Nem, toz, kir, güneş ışığı ve diğer faktörlerden ürünleri koruyan streçleme makinası tam otomatik olarak çalışmaktadır. Manuel olan makine türleri bulunsa da genelde otomatik cihazlarda daha yüksek verimlilik sağlanır.
Depolama ve Lojistik için Şarjlı Çember Makinası
Çemberleme işlemlerini kolaylaştıran şarjlı çember makinası, operasyonlarda güvenlik ve hız sağlar. Manuel müdahale olmadan çalışan bu cihazlar genelde lityum iyon pillerle işlem görür. Kullanıcılara mobilite işlem sağlamaya devam ederken taşınabilen şarjlı çember makinası PP ya da PET çember kullanmaktadır. Bu sayede paketler sıkıca bağlanarak sorunsuz bir taşıma sürecine hazırlık tamamlanır. Ayrıca bu cihazlarda çemberin kesilmesi, kaynak yapılması ve gerilmesi gibi işlemler otomatik yapılır. Depolama ve lojistik sektörü başta olmak üzere imalat, inşaat ve dağıtım merkezlerinde çokça tercih edilir.
Bu makinanın çalışma prensibi farklıdır. Operatör önce çemberi paketin çevresine yerleştirir. Daha sonra makinaya takar ve germe, kaynatma ve çember kesme işlemleri otomatik yapılır. Manuel çemberlemeden farklı olarak kullanılan eforu ve zamanı ciddi oranda azaltan şarjlı çember makinasının kullanımı kolaydır. Hafif bir yapısı bulunmakla beraber ergonomik tasarımlara sahiptir. Tek elle de kullanılabilen bu cihazlar modern olarak üretilmiştir. Yüksek kapasiteli pillerle donatıldıkları için tek şarjla yüzlerce çemberleme işlemi tamamlanabilir.
Şarjlı çember makinası iki türde tercih edilebilir. Tam otomatik olanlarda çemberin gerilmesi, kaynaklanması ve kesilmesi daima otomatik olarak yapılır. Operatörün buradaki işlevi sadece çemberi yerleştirmektir. Büyük depolarda ve lojistik merkezlerinde tercih edilir. Yarı otomatik şarjlı çember makinesinde ise kaynak yapımı ve çemberi gerilmesi otomatik yapılır. Operatör manuel olarak çemberi sarar ve makineyi kullanarak süreci başlatır. Yarı otomatik cihazlar orta yoğunlukta hizmet veren operasyonlarda kullanılır.
Bu makinalarda bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. İlk olarak makinaların verimli kullanılması için pillerin düzenli şarj edilmesi önemlidir. Ayrıca yedek pillerin bulundurulması, süreçlerin sorunsuz yönetilmesini sağlar. Cihazlar da düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Makinanın performansı ve ömrünü uzatan bu aksiyonlarla beraber paketleme ihtiyacına uygun çember seçilmelidir. PET ya da PP çemberler arasından hatalı seçim yapmak, çemberin kopmasına neden olabilir. Poliester yani PET çemberler ağır yükler için kullanılırken, Polipropilen (PP) çemberler ise orta ve hafif ağırlıktaki paketlerde tercih edilir.
Depolama ve Lojistik için Palet Streç Makinası
Depolama ve lojistik için palet streç makinası çok önemli bir öneme sahiptir. Bu makinalar paletlerin üzerine yerleştirilen ürünlerin dağılmasını engellemek amacıyla kullanılır. Taşınmaya hazır olan ürünleri streç filmle saran palet streç makinası, endüstrilerde yaygın olarak tercih edilmektedir. Manuel uygulamalara göre çok daha hızlı olan bu makinalar güvenle paletleri sarabilir.
Ürünlerin depolanması ve taşınması sırasında çevresel faktörlerden etkilenmemesini sağlayan palet streç makinası, malzeme tasarrufu sağlamaktadır. Manuel, tam otomatik ve yarı otomatik gibi farklı türleri bulunur. Manuel palet streç makinası, elle kontrol edilen basit cihazlardır. Operatör bu süreçte makinayı başlattıktan sonra sarma işlemlerini izler ve gerektiği zamanlarda müdahale edebilir. Düşük hacimli sarma uygulamalarında kullanılırken küçük işletmeler için düşük maliyet avantajı vardır. Yarı otomatik palet streç makinaları ise operatörün paleti makinaya yerleştirmesiyle beraber çalışır. Başlangıç ve bitiş dışında manuel müdahale yoktur.
İnsan gücünü azaltan bu makine dışında tam otomatik streç cihazlarının daha fazla kullanıldığı unutulmamalıdır. Bu cihazlar paletler otomatik algılar ve herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan işlemleri tamamlar. Maksimum verimliliği beraberinde getiren otomatik palet streç makinası büyük depolama ve lojistik tesislerinde kullanılır.
Makinanın tam performansını sağlamak için kullanılan streç filmin gerilme kapasitesine uygun işlem yapılmalıdır. Günümüzdeki modern makinalarda filmi yaklaşık %300 oranına kadar gerilmesine imkan veren sistemler bulunur. Bu süreçte daha az film kullanılır ve sıkı bir sarım ulaşılabilir. Palet streç makinaları bir saatte çok sayıda paleti sarma özelliğine sahiptir. Tam otomatik makinalarda ise dakikada birden çok palet sarımı gerçekleştirilebilir. Makinaların sarım modları da farklı avantajları beraberinde getirmektedir. Operatör bu aşamada kaç kat film sarılacağını, sarma hızını ve palet alt – üst bölgelerinden ne kadar sarım yapılacağını rahatlıkla ayarlayabilir. Yine tam otomatik modellerde sarım bittiğine filmler otomatik kesilerek palet üzerinde yapıştırılır. Bu sayede sarım işlemi daha hızlı ve kaliteli olur.
Depolama ve lojistik başta olmak üzere içecek ve gıda sektörü, inşaat ve yapı malzemeleri ile kimya ve ilaç endüstrisinde bu makinalardan faydalanılmaktadır. Verimli ve uzun vadede bu makinaların kullanılması için düzenli bakımları da yapılmalıdır. Ayrıca makinenin temiz tutulması ve film rulolarının doğru yerleştirilmesi de cihazın performansını artıracaktır. Ek olarak streçlenecek paletlerin taşıma koşullarına, şekline ve ağırlığına göre doğru streç film seçilmelidir.
Ürünlerin Sektöre Faydaları ve Avantajları
Palet streç ve şarjlı çember makinasının sektöre çok sayıda faydası bulunur. Bu fayda ve avantajlar;
- Zamandan Tasarruf: Manuel cihazlara göre otomatik makinaların daha hızlı palet sardığı ve çemberlediği bilinir. Bu özelliği sayesinde işletmeler zaman kazanır ve iş süreçleri de hızlanır.
- Maliyetten Tasarruf: Streç film ve çemberlerin kontrollü kullanılması, malzeme israfının önüne geçer. Bu sayede daha az film ve çember kullanılacağından atık kontrolü de sağlanmış olur.
- Verimlilik: Otomatik cihazlarda iş gücüne olan ihtiyaç düşüktür. Büyük işletmeler bu sayede karlılık oranlarını artırır.
- Pratik Kullanım: Ergonomik tasarımlara sahip olan bu makinalar her anlamda operatörün işini kolaylaştırmaktadır.
- Güvenirlik: Otomatik makineler sayesine tutarlı bir çemberleme ve streçleme yapılır. Bu da iş ve işçi güvenliğini aynı anda sağlar.
Şarjlı çember makinaları kablosuz olarak çalışır. Haliyle her yere kolayca taşınabilir. Operasyonların esnekliğini artıran bu özellik, sabit bir elektrik kaynağına ihtiyaç duyulmadığı anlamına gelir. Aynı durum palet streç makinası için de geçerlidir. Tam otomatik modellerde insan kaynağına gerek duyulmadan işlemler sağlanır. Her anlamda güvenli olan bu makinaların entegre avantajı da vardır. Farklı uygulamalara kolayca entegre olarak dilediğiniz işlem için kullanabilirsiniz. Elbette düzenli bakım yaparak makinaların çalışma performansı artırılmalıdır. Makinaların yağ, kontrol ve bakım ihtiyaçları belirli dönemlerde giderilmelidir. Zaten operatörün alacağı eğitimin hemen ardından makinaların ne şekilde yüksek verimlilik sağlayacağı bilinecek ve bu kurallara göre kullanım yapılacaktır.