Gazete yayıncılık, baskı ve matbaa endüstrisi çözümleri için büyük hacimli baskı sonrası paketleme aşamaları çok önemlidir. Koli çemberleme makinası ile streç makinası kullanılarak matbaa ve gazete ürünlerinin güvenle paketlenmesi ve sevkiyata hazır olması sağlanır. Paketleme sürecine ciddi fayda sağlayan bu uygulamaların entegre çözümler sunduğu unutulmamalıdır. Yani çemberleme makinaları, streçleme makinalarıyla bir arada kullanılabilir. Dağıtım öncesi paketleme uygulamalarında ciddi kolaylık sağlayan bu cihazların birbirinden farklı özellikleri de bulunmaktadır.
Basılı ürünlerin sevkiyata hazırlanması aşamasında aynı şekilde streç makinalarının rolü büyüktür. Broşürler, dergiler ve gazeteleri saran bu uygulama sayesinde ürünler hasar görmez. Ayrıca dağılmadan ulaşılmak istenen adrese gönderilebilir. Yüksek hacimli üretim yapan matbaalarda tercih edilen bu uygulamalar üretim hızını artırırken insan müdahalesini de en aza indirmektedir. Otomatik makinalarda sunduğu bu avantajların yanı sıra yine paletleme ve çemberleme sistemleriyle entegre edilerek en iyi paketleme çözümü sunmaktadır.
Koli Çemberleme Makinası
Matbaa ve baskı sektöründeki ambalajların güvenliğini sağlamak için kullanılan koli çemberleme makinası ayrıca taşıma esnasında dağılmaları önler. Bu cihazlar lojistik ve üretim süreçlerinde ürünleri çembere sardığı için daha güvenli hale getirmektedir. Palet ya da koli gibi paketlenen ürünleri metal veya plastik çemberle saran özel makinalar olan bu cihazlar ürünleri mekanik olarak sıkar. Daha sonra uçları da bağlanarak sabit hale getirilir. Lojistik depoları başta olmak üzere üretim tesislerinde ve sevkiyat hazırlık aşamalarında tercih edilir.
Otomatik koli çemberleme makinası, yüksek hacimli paketleme işlemlerinde kullanılır. Üretim hatlarına kolayca entegre edilen otomatik cihazlarda insan müdahalesine gerek duyulmaz. Çok sayıda koliyi hızlıca sararken farklı koli boyutlarına göre ayarlanabilir. Ayrıca seri ve yüksek üretim yapan gazete yayıncılık, matbaa ve baskı endüstrisinde sıkça tercih edilir.
Yarı otomatik koli çemberleme makinaları da bulunmaktadır. Genelde orta ve küçük ölçekli işletmelerde ön plana çıkar. Daha az yoğunluktaki paketleme ihtiyaçları için uygun olan yarı otomatik cihazlarda insan müdahalesi gerekir. Kullanımı kolay olmakla beraber operatör önce koliyi makinaya yerleştirir ve çemberleme işlemi otomatik olarak tamamlanır. Maliyeti otomatik makinalara göre düşüktür. Taşınabilir olduğundan farklı lokasyonlarda tercih edilebilir.
Manuel yani el tipi koli çemberleme makinaları ise daha küçük miktardaki palet ve kolileri çemberlemek için kullanılır. Ayrıca mobil kullanım gerektiren alanlarda ön plana çıkmaktadır. Taşınabilir, hafif, düşük maliyetli ve pratik kullanımlı bir cihazdır. Sıkma işlemi bu cihazlarda manuel olarak tamamlanır. Diğer makinalara göre daha fazla insan gücü gerekir.
Koli çemberleme makinasında genelde çelik, poliester veya polipropilen çemberler tercih edilir. PP çemberler orta ve hafif ağırlıktaki koliler için mantıklıdır. Düşük maliyetli olduğundan yaygın olarak tercih edilir. Ayrıca orta düzeyde bir gerilim dayanımı bulunur. PET çemberler daha ağır yüklerde ön plana çıkar. Yüksek gerilim dayanımı bulunmakla beraber geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiştir. Bu da çevre dostu bir özellik sağlar. Çelik çemberler ise yüksek dayanım gerektiren çok ağır yüklerde kullanılır. Fakat modern endüstride artık PP ve PET çemberler kullanılmaya devam edilir.
Baskı ve matbaa endüstrisi başta olmak üzere dağıtım merkezleri, üretim tesisleri ve lojistik ile depolama alanlarında kullanılan bu makinalar tam güven sağlar. Ambalajlama sürecinin en kritik parçası olan koli çemberleme makinaları zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan cihazlardır. Doğru makine seçimi yaparak operasyonların paketleme ve verimlilik kalitesi artırılabilir.
Streç Makinası
Gazete yayıncılık, matbaa ve baskı çözümlerinde ürünlerin palet üzerine sabitlenmesini sağlayan streç makinası, taşınma boyunca ürünlerin zarar görmesini engeller. Önemli bir paketleme makinasıdır. Ürünleri çevresine esnek yapıda olan streç filmin sarılmasıyla süreci yönetir. Bu makine sayesinde ürünlerin nem, toz ve diğer çevresel faktörlerden korunması da sağlanır. Makine tarafından otomatik sarılan streçler depolama, üretim, lojistik ile beraber matbaa ve baskı endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.
Farklı türlerde tercih edilebilen streç makinalarının günümüzde en çok otomatik olanları kullanılır. Otomatik streç makinaları baskı, gazete ve matbaa endüstrisindeki yüksek hacimli paketleme ve üretim aşamalarını başarıyla yönetir. İnsan müdahalesi olmadan işlem yapan bu makinalar hızlı sarma özelliğine sahiptir. Bu da farklı boyutlardaki paketlerin streçlenmesini sağlar. Ayrıca film gerginliği ve hız ayarları yapılabilen bu cihazların üretim hatlarında tam entegre edilebildiği unutulmamalıdır.
Yarı otomatik streç makinası depolama tesislerinde ya da orta ölçekli üretim yapan tesislerde ön plana çıkmaktadır. Operatör paleti makinaya yerleştirdikten sonra sarma işlemini manuel başlatır. Kolay bir kullanıma sahiptir ancak operatör kontrolünde çalışır. Diğer türlere göre düşük maliyetlidir. Daha düşük maliyetli streç makinası için ise el tipi cihazlar tecih edilebilir. Ancak bu makinalar az sayıdaki paletlerin sarılması için kullanılmaktadır. Yani daha küçük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir. Elle sarma işlemi yaptığı için daha çok insan gücüne ihtiyaç vardır. Günümüzde robotik streçleme makinaları da dikkat çekmektedir. Büyük boyutlu ve düzensiz şekillere sahip yüklerde uygulanır. Ürünlerin çevresinde hareket ederek streçleme yapan bu makinalar sabit değildir. Yani ürün ya da palet çevresinde hareket eder. Farklı alanlarda da tercih edilebilir.
Streç makinalarında farklı streç film çeşitleri yer alır. Standart filmler ekonomik, esnek ve dayanıklı olan türlerdir. Yükleri çok sıkı bir şekilde sarar ve sabitler. Makine streç filmleri yüksek gerilim gerektiren uygulamalarda tercih edilir. Özel olarak üretilir. Otomatik ve yarı otomatik streçleme makinalarında kullanılmaktadır. UV dayanımlı streç filmleri ise dış mekan taşımacılığı ve depolamada yerini almıştır. Asıl amacı güneş ışığına maruz kalacak yükleri, UV ışınlarından korumaktır.
Ürünlerin Sektöre Faydaları ve Avantajları
Streç ve koli çemberleme makinası gazete yayıncılık, baskı ve matbaa sektörüne ciddi avantajlar sağlarken çok sayıda faydayı bir arada sunmaktadır. Bunlar;
- Güvenlik: Ürünlerin taşıma sırasında güvenle ulaştırılmasını sağlar. Haliyle kayma ya da dağılma gibi riskleri ortadan kaldırır.
- Verimlilik: Otomatik streç makinası ve koli çemberleme makinası sayesinde insan müdahalesine gerek yoktur. Yani büyük miktarlardaki ürünler hızlıca sarılabilirken üretim hattındaki verimliliği artırmaktadır.
- Esneklik: Streç ve koli çemberleme makinaları, farklı şekil ve boyutlardaki ürünleri sarabilir. Bu da geniş bir kullanım alanına sahip olduklarını göstermektedir.
- Tasarruf: Otomatik makinalarda daha az film ve çember kullanılır. Malzeme maliyetleri bu sayede düşerken iş gücünden tasarruf sağlanır.
- Çevre Dostu Ambalajlama: Her iki makine sektöre çevre dostu bir ambalajlama süreci sunar. Çünkü streç filmler ve çemberler geri dönüştürülebilir özelliktedir.
- Entegre: Streç makinaları, otomatik çemberleme makinalarıyla entegre edilebilir. Bu da tam otomatik paketleme hattının oluşmasını sağlar.
Paketlerin ağırlık ve taşıma koşullarına bakarak doğru çember ve streç malzemesi seçilmelidir. Ayrıca bu ürünlerin düzenli bakımı yapılmalıdır. Düzenli bakım yapılmayan makinaların verimliliği düşebilir ve işlem kalitesi azalabilir. Gazete yayıncılık, matbaa ve baskı endüstrisindeki büyük yüklerin başarılı ve güvenle taşınmasını sağlayan bu makinalar genelde otomatik olarak tercih edilmektedir. Çünkü tam otomatik makinalar entegrasyondan kolay kullanıma kadar çok sayıda avantaj sağlamaya devam etmektedir. Ayrıca düzensiz şekilli ve büyük paletler de bu makinalarla kolayca sarılabilir.